ОТПАДЪЦИ: Кошмарът на ядрената енергетика (2009)

Този френски документален филм от 2009 г. разказва за един от най-големите кошмари, замитани под килима от нашето общество: радиоактивните отпадъци. Разпръснати без никаква предпазливост от Нигер до Сибир, те са тъмната страна на ядрената енергетика. В същото време ядрената индустриалци и някои политици я описват като чиста енергия, контролирана, без всякакъв ефект върху околната среда и здравето, опасна само в статистически редките инциденти.

Журналистите изпадат в недоумение, когато откриват, че според международните закони не е позволено в световния океан да се изхвърлят радиоактивни отпадъци, затворени във варели, докато е напълно законно същите течни отпадъци да бъдат директното изхвърляни в реки и морета чрез наземни отводни системи.
Парадоксите не свършват дотук.

Шокиращият документален филм изобличава трафика на радиоактивни отпадъци от Ла Хаг към Русия – пътуване от 8 000 км с кораб и влак – и складирането им под открито небе. Всяка година най-малко 108 милиона тона уран се добавят към тайния атомен комплекс Томск-7, край град с 30 хиляди жители.
Хванати натясно, отговорниците признават от екрана за огромния трафик от уран и плутоний, опитвайки се да го оправдаят като „подарък“ от френската ядрена индустрия за руските им приятели.
Жалко, че само 10% от отпадъците, заминаващи за Сибир, могат да бъдат рециклирани и да се използват отново като гориво за атомните централи.

Този филм с помощта на експерти, снимки, тайно заснети кадри и интервюта с потърпевшите местни жители, доказва най-голямата измама, която се поднася на общественото мнение: Тезата, поддържана от ядрената индустрия, за рециклирането на ядрените отпадъци.

Струва си да изгледаме филма, преди да гласуваме на референдума на 27 януари. Бъдещето на 6 000 поколения е в нашите ръце.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40