Краят на бедността 1 от 10

Краят на бедността / La fin de la pauvretè (2008)

„Краят на бедността?“ пита дали истинските причини за днешната бедност са коренят в колониалните времена, допринесли за създаването на съвременната ни система, при която богатите нации експлоатират бедните. Хората, посветили живота си на борбата срещу бедността, отговорят, осъждайки колониализма и последствията от него – заграбването на земята, експлоатацията на природните ресурси, дълговете, свободните пазари, търсенето на корпоративни печалби и развитието на една икономическа система, при която 25% от населението в света консумира 85% от неговото богатство.

Филмът се докосва до основни теми в днешната икономика: приватизацията на здравеопазването, образованието, водата, железниците; отговаря на наболели въпроси, като „Чуждите инвестиции носят ли благоденствие на местните общности?“; показва с ясни примери как свободният пазар унищожава местното производство, поставяйки го на колене пред субсидираните продукти на Запада.
Гледайки този филм, на места ще видите днешната българска реалност и какво бъдеще очаква България при днешните икономически условия. Дали България не е една нова колония на западния свят?

С участието на носителите на Нобелова награда Амартия Сен и Джоузеф Стиглиц, авторите-активисти Сюзън Джордж, Ерик Тусен, боливийският вицепрезидент Алваро Гарсия Линера и други.

На сайта на филма е публикувана петиция с 10 точки за борба с бедността, предложена от авторите. Петицията има за цел събирането на 10 милиона подписа с цел да се окаже натиск върху световните институции за промяна на днешната икономическа парадигма. Ако споделяте предложенията на авторите й, молим ви да я подпишете: http://www.theendofpoverty.com/sign_petition.html


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*