Преди няколко дни ЕП обсъди доклад в защита на интелектуалната собственост. И покрай него имаше малко новини.

Бях се зарекъл преди време да не обръщам внимание. Само че вчера си говорих с един познат, който не намери нищо странно в цитираните в тези новини числа. Затова ще напиша, черно на бяло, какво е странното.

В новината пише:

През месец март 2010 г., независимата консултантска компания Tera публикува статистика, според която цената на това да не бъде ограничавано пиратството би била над 1.2 млн. изгубени работни места и над 240 милиарда евро изгубени възнаграждения в креативните индустрии до 2015 г. Само за 2008 г., заради пиратството, в големите креативни индустрии са изгубени над 185 хиляди работни места и над 10 милиарда евро като възнаграждения.

Наглед нищо кой знае какво, нали? Ако не беше една малка подробност.

От една страна, порноиндустрията не бива броена сред големите креативни индустрии. Нейните продажби не се отчитат в тези статистики, и нейните интереси не се опазват от тези лобита. Иначе те биха рискували да развалят имиджа си.

От друга страна, всички изследвания, които съм успял да открия (хич не са много) какво колко се “пиратства” в Интернет, са категорични: над 99% от “незаконно споделяното” са порнографски материали. (Мое замерване, правено преди четири години, показва същото. Оттогава нещата надали са се променили.)

При това положение, би трябвало загубите на порноиндустрията да са поне 100 пъти над тези на останалите креативни индустрии. И да е в сила приблизително следното:

За 2008 г. заради пиратството в порноиндустрията са изгубени (приблизително) над 1 850 000 работни места, и над 1000 милиарда евро като възнаграждения. А до 2015 г., ако не бъдат взети мерки, очакваме порноиндустрията да изгуби над 120 милиона работни места, и над 24 хиляди милиарда евро.

За да има как да изгуби над 120 милиона работни места, в порноиндустрията трябва да работят над 120 милиона души. По същия начин, за да има как да изгуби над 24 хиляди милиарда евро, порноиндустрията трябва да има над 24 хиляди милиарда евро печалби. Проблемът е, че в развитите държави, в които се прави основният процент от порнографските произведения, работят общо 5-6 пъти по 120 милиона души – тоест, всеки пети-шести работещ е в тази индустрия. А 24 хиляди милиарда евро е приблизителната брутна печалба на целия бизнес в тези държави до 2015 г., ако не и повече.

Тоест, разкрихме една страховита тайна – всъщност развитите държави произвеждат единствено порнография, и нищо друго! (Или пък това е единственият печеливш бизнес в тях, а всички други са на загуба, и се издържат от препиране на порно-пари. Нищо чудно, че този бизнес наема около 20% от работната ръка в тях.)

… Ето какво означават статистиките на някои независими консултантски компании. А това са статистиките, които г-жа Франсез Мур и другите лидери на лобизма на интелектуалната собственост вадят в парламенти, и убеждават депутатите чрез тях.

Дали тези статистики има как да са дори малко от малко близо до истината, си решете вие. Както и дали смятате, че тези хора заслужават да им се вярва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40