Анархисти поеха отговорност за бомбите в Рим

Пакети бомби избухнаха вчера  в интервал от няколко часа в посолствата на Швейцария и Чили в центъра на Рим, ранявайки по един служител.

При инцидента в швейцарската мисия е ранен сериозно един от служителите, работещ в пощенския отдел, съобщи говорител на посолството.

Пострадалият е швейцарски гражданин, но засега повече подробности не се съобщават. В чилийската мисия също има един ранен.

В украинското посолство също е бил открит подозрителен пакет, но след претърсването е било установено, че той не съдържа бомба.

Проверени бяха всички чуждестранни посолства в италианската столица.

 

Италианска анархистка групировка пое отговорността за двата атентата. Декларация е била извадена от малка кутия, намерена близо до един от ранените служители.

Според АНСА въпросната групировка се нарича „Неофициална анархистка федерация“ (Federacione Anarchica Informale).

Според в. „Кориере дела сера“ основната версия, по която са работели следователите, е именно че взривовете са дело на анархисти от терористично екологично движение.

Друга версия бе, че атентатите са организирани от анархистки бунтовнически групировки в знак на протест срещу задържането в швейцарски затвори на членове на въпросното движение.

Според вътрешния министър Роберто Марони уликите позволяват проверяване на анархистите заради „подобни случаи през ноември в Гърция“.

ИТАР-ТАСС цитира кмета на Рим Джани Алемано инцидентите нямат нищо общо с откритото неотдавна устройство във влак на римското метро.

Във вторник в празен вагон беше намерено взривно устройство. Впоследствие обаче се оказа, че то е нямало как да избухне поради липсата на детонатор.

Говорител на карабинерите съобщи, че устройството е съдържало малко количество барут.

Транспортните власти информираха в комюнике, че устройството било открито на метростанция „Ребибия“ от един от служителите в метрополитена.

Бомбата била поставена в кутия за обувки, състояла се е от тръби и барут и имала антена. Движението в метрото обаче не беше спряно.

Швейцарската полиция съобщи, че подозрителен колет е бил изпратен днес и до представителството на ЕС в Берн, съобщи Ройтерс.

Част от сградата на представителството и по-голямата част от района около нея бяха евакуирани, но колетът, адресиран до представителя на ЕС Михаел Райтерер, се оказа безобиден коледен подарък.

Адрес на статията
Етикети: ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

10 коментара

 1. Pingback: tri tankista

 2. Pingback: tri tankista

 3. Pingback: Бай Благой

 4. Pingback: Бай Благой

 5. Pingback: tri tankista

 6. Pingback: Бай Благой

 7. Pingback: майстор тричко

 8. Pingback: Бай Благой

  • Pingback: shugun

 9. Pingback: Бай Благой

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40