Тази новина е някак непопулярна за медии, които не искат да представят свежите новини от арабския свят. Но ние трябва да я покажем, защото бележи нова страница. По време на ток-шоу бе поднесена изненадата за изборите в Египет. Налице е първата жена, кандидат за президент на Египет.

От новината със сигурност са изненадани доста кръгове. Като си мине през консервативните и се стигне до лидерите на сегашните политически сили. 49-годишната Бусайна Камел определено предизвика дискусии с появата си на политическата сцена в Кайро. Това е директен удар по лицето на консервативните кръгове, смятащи, че жените нямат място в политиката на страната. Днес, тя извести за решението си медиите в Египет, както и Висшия военен съвет.

Миналата седмица Камел в ток-шоу по египетската държавна телевизия, изказа своите критики към военните, при което предаването беше прекъснато, с което си стигна до скандал: директорът на канала се възмути от цензурата, а зрители реагираха гневно със съобщения към екипа на предаването. В момента Камел е обвинена в “обида към армията”.

“Уважавам египетската армия”, казва Камел пред The Daily Beast, “но ние всички имаме правото да критикуваме политиката на военния съвет. Те са в политическа позиция. Демокрацията ни казва, че ние трябва да бъдем прозрачни, трябва да търсим отговорност от политиците. Това е всичко, което съм направила. Критика не означава обида.” (Egypt’s First Woman President?, Ursula Lindsey, TDB, 20 May 2011)

На врата си Камел носи колие с кръст и полумесец. Това е най-разпространения знак на единството в Египет, сериозно заплашено от крайните действие на малки групи от коптите и мюсюлманите в Кайро. Самата Камел е мюсюлманска и подобно на много жени, участва активно в събитията на площад “Тахрир”. “Жените са винаги най-отпред в революцията”, казва тя. “Но след това мъжете искат да вземат всички резултати на това.”

Тя настоява, че не е кандидат на жените в Египет, а кандидат на всички египтяни. Известна е, че работи по програми, свързани със селското население на страната, хората с увреждания, нубийското малцинство, както и за справяне на проблемите с дискриминацията на жените. За да се промени статуквото, смята тя, трябва да участват всички. Често, в предаването си по радиото, Бусайна Камел обсъжда въпроси около малтретирането на жени от съпрузите им. В един такъв епизод, участват лично и жени, преживели насилие (Buthayna Kamel: Know your rights, Al-Ahram Weekly).

Пред журналистката от The Daily Beast, Урсула Линдзи, Бусайна Камел казва: “Знаеш ли какво ще е добре за Египет? Жена за президент. Защото жените се притесняват и са ангажирани за бъдещето.”

Камел има дълга история на търкания с властите. През 1990-те години тя води нощно предаване по радиото, в което се засягат въпроси, свързани със социални и сексуални проблеми. Както може да се очаква, шоуто става хит сред младите. През 1996 г. то е спряно по препоръка на комисия от религиозни учени и правителствени представители, за “увреждане на репутацията на Египет” (Night confessions off the air, Al-Ahram Weekly).

През последните години Камел води предаването “Моля, разберете ме”, вечерно телевизионно шоу, в което взимат участие психолози и други специалисти, за да обсъдят проблеми на зрители. Камел се фокусира върху теми, като сексуалния тормоз, домашното насилие и абортите. Предаването е свалено от ефир, заради намеса на саудитския собственик на канала.

Но това не спира тази будна жена. Бусайна Камел създава активистката група Shayfeen.com (Ние виждаме), като е и член на опозиционното движение Kefaya, изиграло важна роля в свалянето на Хосни Мубарак. Самата Камел още през 2005 г. участва с още две жени в създаването на група, която да противодейства на анти-демократичната политика на Мубарак, но без успех.

Бусайна Камел се описва като социалдемократ и ще бъде независим кандидат на изборите, насрочени за края на годината.

 

Не знам, може би съм луда, но има надежда.” (Women Press For A Voice In The New Egypt, NPR, 19 April 2011)

 

Жените са активни участници в египетското общество, но те рядко заемат важни ръководни постове. В момента има няколко жени съдии, една жена министър и нито една сред управителите на области или кметове. Но Камел е оптимист, каквато винаги е била в кариерата и живота си. Тя никога не е била отхвърляна, затова, че е жена, дори в най-отдалечените южни кътчета на Египет.

Според активисти, една жена президент няма да реши толкова проблемите, ако самите жени в обществото не се заемат да формират сдружения, които да следят за спазване на правата им. Мубарак го няма на власт, но все още има много работа в социалната сфера (Egypt’s Buthayna Kamel Makes History as The First Woman to Run For President, The Atlanta Post, 20 April 2011).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40