9284494

Във връзка с пожара във вилата на бившия премиер Костас Симитис властите смятат, че става дума за много сериозен случай, тъй като от една страна показва възможностите на градската „партизанска война“ в Гърция, а от друга разкрива слабостите в системата за сигурност на страната. Според полицията, зад нападението стои терористичната организация „Нулева толерантност“, която напада политици, или друга организация, която през последните три години е извършила доста умишлени палежи. Въпреки това властите не изключват възможността „Конспирацията на огнените ядра“ или друга въоръжена групировка да поеме отговорност за нападението, извършено миналия петък рано сутринта в Агии Теодори, при което е бил използван часовников механизъм, за да предизвика повече щети, а и извършителите да имат време да избягат необезпокоявани.

„Нулева толерантност“

„Нулева толерантност“ пое отговорността за нападението срещу кабинета на Костас Симитис на улица „Акадимиас“ № 35, в квартал Колонаки, на 3 април 2012. Тогава избухна голям пожар, и бяха ранени леко трима души. В декларация на организацията се посочваше, че «Симитис е един от избраниците на американските и германските привърженици на авторитаризма».

Тази терористична групировка е извършила 18 нападения в рамките на четири години и половина, и е неуловима за властите. Тя се появи през юни 2009 и е единствената, чиято изключителна цел са политиците и партийните централи. В началото бе поставила взривни устройства в дома на депутата от Нова демокрация Анастасиос Нерандзи и в автомобила на полицай от силите за борба с безредиците, а няколко седмици по-късно в офиса на депутата от ЛАОС Димитра Арапоглу в Кукаки. През януари 2010 групировката се появи отново с палежа на централата на ПАСОК в Калитея, като последваха нападения срещу офисите на тогавашните депутати от ПАСОК Пеми Зуни и Христос Протопапас.

„Нулева толерантност“ продължи в края на 2010 и през 2011 с нападения срещу офисите на Федерацията на предприятията, Гръцко-китайската камара, офисите на Васо Папандреу (два пъти), на Фани Петраля, на Милтиадис Папайоанну и Марилиза Ксеноянакопулу. През 2013 бяха поставени взривни устройства в офис на „Златна зора“, в кабинета на съветник по приватизацията на казиното в Парнита, и в офиса на депутата от Нова демокрация Феврония Патрианаку. В текст, разпространен тогава, се казваше, че групировката «се е отзовала на призива на „Групата на народните борци“ (поела отговорност за стрелбата и опита за изстрелване на снаряд срещу централата на Нова демокрация на булевард „Сингру“)за укрепване на партизанските структури с цел създаването на политическа структура и революционна армия».

…и другите

От полицията напомнят обаче, че нападения срещу домове и офиси на политици е извършвала през последните три години и групировката «Борещо се малцинство». Тази групировка е извършила умишлени палежи в дома на бившия министър Янос Папандониу, в автомобила на частно лице, забъркало се в расистски нападения, срещу бившия главен секретар на министерството на околната среда Мария Калца, както и срещу домовете на петима журналисти.

Все още не е неутрализирана и групировката «Девиантни поведения за разпространението на революционния тероризъм», извършила редица умишлени палежи срещу офисите на  Microsoft в Маруси, срещу компании за отдаване под наем на хеликоптери за Гръцка полиция, срещу кметствата в Кесариани и Зографу, търговски центрове в Атина, както и мотоциклети на полицаи.

Що се отнася до предположенията около взривното устройство, използвано при нападението срещу вилата на Симитис, от полицията не смятат, че има съществени прилики с взривния часовников механизъм с бензин (направен от четирилитров бидон с бензин, часовник, осем батерии и прекъсвач в един тапер), който беше поставен на  25 февруари 2012 във вагон на метрото на крайната станция в Егалео. Тогава отговорност за нападението бе поела терористичната организация «12 Февруари», която повече не се появи. Взривни устройства с детонатор като този във вилата на Костас Симитис бяха открити при първите нападения на „Конспирацията на огнените ядра“ през 2008-2009.

Властите не изключват възможността отговорност за атентата да поеме и някоя безименна терористична организация, като тази при палежа в дома на правителствения говорител Симос Кедикоглу в Ексархия през януари 2013. Тогава в декларацията на групировката се казваше, че «борбата има две лица и се води навсякъде. Там и тогава, когато най-малко я очакват…».

Под микроскопа на Гръцка полиция – тесните връзки на трима издирвани

През последните седмици Гръцка полиция проучва сътрудничеството на 42-годишния Никос Мазиотис с издирваните Василис Палеокостас и Спирос Христодулу. Проверява се възможността тримата да стоят зад банковите обири, извършени през последните месеци, както и вероятността да са свързани с опита за отвличане, извършен преди два дни във Вула като в холивудски филм, на 33-годишния Андреас Мартинос, син на известния корабен магнат Йоанис Мартинос.

Тайните на Вула

Извършителите на опита за отвличане на младия Мартинос пробвали да му попречат да потегли от паркинга на супермаркет на кръстовището на улиците „Еолу“ и „Ираклидон“ във Вула. Както сподели представител на полицията «33-годишият мъж се е спасил благодарение на своето хладнокръвие, както и на огромната мощност на своя автомобил (760 конски сили), с който повлякъл едната от колите на своите похитители. Смятаме, че се е превърнал в мишена след публикации от преди една година за семейството му, което има огромно състояние, а същевременно поддържа нисък профил. Това се смята от похитителите за идеалната цел. При предишни сериозни случаи на отвличане е имало някои бели петна в разследването, които сега може да са важни. При отвличането на корабния магнат Периклис Панагопулос преди пет години, изглежда имаше двама неуловими албанци, за които не успяхме да открием доказателства и ни се изплъзнаха. Освен това смятаме, че мнозина осъдени за други случаи на отвличане, вече са освободени от затвора».

Начинът, по който е извършен опитът за отвличане, според полицаите напомня за отвличането на индустриалеца Александрос Хаитоглу в Ореокастро, Солун, през 1995. Тогава във връзка с този опит за отвличане е обвинен 48-годишният Василис Палеокостас, у когото по-късно е открита папка с близо 50 изрезки за финансовото състояние и дейността на около 35 гръцки бизнесмени и техни роднини, вероятни жертви на отвличане. Сред тях е и следващата му жертва Йоргос Милонас, когото отвлича през лятото на 2008. Подобен метод на действие обаче имат и похитителите на корабния магнат Периклис Панагопулос през януари 2009 в Кавури, освободен срещу откуп в размер на 30 милиона евро, които така и не са открити. Основните обвиняеми по този случай са в затвора, «но за един-двама от тях вероятно това не означава нищо».

Обирът в Едипсос

Вероятността от «сътрудничество» на Никос Мазиотис с Василис Палеокостас и Спирос Христодулу произтича от анализа на данните за обирите, извършени през последните месеци във Велестино, Метана, Спецес и други банки. Първоначално е потвърдено участието в тях на Никос Мазиотис. Проучена е обаче и възможността в тях да е участвал и 42-годишният Спирос Христодулу, който по-рано е бил обвиняван за участие в обири и случаи на изнудване, а през 2002 е обвинен за убийството на затворник в Коридалос в съучастие с опасния американски престъпник Питър Седом (по-късно открит мъртъв в САЩ).

Впоследствие 42-годишният Христодулу е нарушавал многократно петдневния си полагаем отпуск, и изглежда е извършил серия обири в Атика, Пелопонес, Евия. Той вече е обвинен за банковия обир в Едипсос, през април 2011, плячката от който възлиза на около 500 000 евро. Полицаите са установили, че при този обир се появява същата фигура, както и при обирите, в които е участвал Мазиотис. При ударите в Спецес, Метана, и другаде, има прилики и с начина на действие на Христодулу, който изглежда има скривалище в Арголида, но и в околностите на столицата.

От полицията припомнят също така, че Василис Палеокостас се е запознал в затвора със Спирос Христодулу (лежали са в една и съща килия), както и с Никос Мазиотис. Връзката между Палеокостас и Мазиотис е потвърдена от сравнението на улики при разследването на отвличането на Милонас, както и при неутрализирането на терористичната групировка «Революционна борба».

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40