10268525_10152668119749225_3037736289394578015_n

Полицията в Рио Де Жанейро публикува доклад от 2000 страници във връзка с протестите в града, обвинявайки 23 лица за организиране на улични безредици. В списъка на заподозрените е и революционерът философ Михаил Бакунин, наричан още “Баща на анархизма” и „Лъв на Революцията“, починал през далечната 1876г.

Според доклада, полицията е разбрала за Бакунин от подслушан телефонен разговор на един от участниците в протестите. Tова е 34 годишната учителка и професор по философия Камила Джордан. Тя коментира случая, подчертавайки несериозността на това разследване: “Този полицейски доклад е невероятен, едно просташко произведение на литературата.”

Това не е първият случай, в който починал интелектуалец е разследван от властите в Бразилия. По време на военната диктатура, Карл Маркс е бил в черния списък на една от най-репресивните структури – отдела специалните служби, отговарящ за „политическата дисциплина и социалния ред“. Маркс е бил вписан там, като “подривен елемент”.

Камила Джордан е осъдена на 13 дни затвор в изправителния комплекс Бангу, западно от Рио Де Жанейро. Джордан е професор в Държавния Университет на Рио Де Жанейро и в момента подготвя димпломанти по философия. Известна е с отдадеността си на науката. Тя споделя още впечатления от старанието на следователите: “Явно, при такива случаи има нужда някой да бъде посочен, като подстрекател. И кой би бил най-подходящия да бъде набеден за главен идеолог? Университетксият професор, разбира се!”

За да опровергае обвинението срещу нея, като “главен подстрекател”, професорката припомня за писанията на френския философ Мишел Фуко: “Масите нямат нужда от ментори. Подтиснатите и сами разбират положението си и без някой да им го казва.”

Превод за Без Лого: Правец Шеснайсе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40