Демокрация сега! – 3 октомври 2014г.

Amy-Goodman-and-Juan-Gonzalez-seated

Democracy Now!

Democracy Now! е ежедневна, независима новинарска програма на журналистите Ейми Гудман и Хуан Гонзалес. Издържа се от дарения. Няма корпоративни взаимоотношения. Има собствени репортери, които са винаги в центъра на събитията. Не цитират конвенционалните медии без собствена проверка.

Ще публикуваме в резюме по-интересните теми от програмата, за да достигнат те и до българската аудитория.

Бомбардировките над Сирия

Обама няма законно и морално право да влезе на територията на Сирия и да бомбардира. Той няма право и в САЩ да подхване тази кампания. Тук масовите убийства официално се наричат кампания. Не е ясно на кого всъщност помага тази кампания. Тя вреди на всички.

Испания-Каталония-Барселона

Каталония със столица Барселона има стара традиция в Анархизма. От 1936та до 1938ма г. Идеите са приложени в живота и света видя че тази система работи добре. Това беше главната причина всички (капиталисти, фашисти и сталинисти) да се нахвърлят върху този прецедент и да не се успокоят, докато не го унищожат напълно. Споменът е жив. Една от съвременните прояви на анархистичният модел е най-големият кооператив в света – Мондрагон. Днес Каталония иска независимост.

Вирусът „Ебола“

С всеки изминат ден става по-трудно и скъпо да се овладее вирусът за да не се разпространи епидемията. Вече и в САЩ има болен човек. Той и семейството му са изолирани и надеждата е че вирусът ще бъде овладян тук. А там доктори умират заради моралното си задължение да се борят с епидемията и заради липса на необходими средства, материали, апаратура.

Полицейската бруталност в САЩ

Млад мъж влиза в „Уолмарт“ за да пазарува. Докато говори по мобилният телефон с баща си взема една въздушна пушка от изложените и я разглежда. Полицията пристига по сигнал и го застрелва на място. Баща му слуша по телефона последните издихания.
16 годишно момче в Мизури е застреляно на улицата от полицаят. Пет куршума в тялото и един в главата. Полицаят казва че се самоотбранявал. Видео в Интернет и се вижда че момчето е на разстояние. Полицаят казва че то е идвало към него. Независима аутопсия показва че изстрелите са в гърба. Вчера шефът на полицията се извини на семейството за загубата и че тялото е оставено 4 часа проснато на улицата.
Мъж зарежда на бензиностанцията. Полицаят иска документа за шофиране. Човекът се навежда да го вземе от жабката и тогава полицаят стреля в него. На видеокамерата се чува мъжът – „Защо стреляш в мен?“, „Защото ти казах да се изправиш до колата.“.
Общото в тези случай е че застреляните са черни.

Украйна

Горбачов се съгласи Германия да се обедини при условие, че НАТО няма да навлезе в Източна Европа. От тогава до сега САЩ правят точно това, докато стигнаха днес и до Украйна. Жизнените интереси на Русия са засегнати. Американската провокация продължава. Как ще реагира Русия? Каквито и маневри да предстоят политически и военни, голяма част от населението на Украйна е изтормозено и 3000 души са убити досега.

Афганистан

За заместник министър-председател бе избран един доказан садист. Той е марионетка на САЩ. Създател е на „похода на смъртта“. Възлагат му да закара 3000 заловени талибани в един затвор отвъд пустинята. Той ги натъпква като сардини в контейнери и започва десетдневното изпитание за тези хора в което смъртта е благословия. Горещо е, не достига въздух. Стрелят в контейнерите за да отворят дупки за въздух. Най-близките са убити. Когато пристигат до затвора Американските войници дълго време не отварят контейнерите за да установят имат ли връзка тези талибани с Ал-Кайда. Тези които все още мърдат, ги насочват в затвора останалите убити, ранени и в безсъзнание ги заравят наблизо.

Хонг Конг

Китай загуби „опиумната война“ срещу тогавашната суперсила Англия и бе принуден да отдаде Хонг Конг под наем като репарации за 150 години. Преди изтичането на този период Англия и Китай подписаха споразумение за запазването на статута на Хонг Конг до 2024 г. Споразумението се нарича „Една държава, две системи“.

Днес Китай постоянно ограничава демократичните придобивки в Хонг Конг, което изкара студентите на улицата. Първоначално правителството прояви типична партийна твърдост и протестът прерастна в народен. Сега вече Китай заяви че ще преговаря, но не дава надежда за проява на гъвкавост. Протестиращите поставиха ултиматум, че ако до петък Китай не покаже гъвкавост те ще пренесат окупирането от улиците в правителствените сгради.

Адрес на статията
Етикети: , ,

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*