GIRKE-CIVINAKONGRA-DAMEZRANDENA-REVEBRIYA-ROJAVA-U-BAKURESURIA23

17 март, 2016

Срещата на Учредителното събрание за създаване в Рожава/Северна Сирия на демократична федерална система, приключи с прочитане на заключителната декларация.

Двудневната среща, която се проведе в град Римелан, Гирке Леге (Al-Muabbada), завърши днес, 17 март.

Участваха 31 партии и 200 делегати, представляващи както кантоните на Рожава – Кобане, Африн и Джазира, така и кюрдските, арабските, асирийските, сирийските, арменските, туркменските и чеченските общности от регионите – Джире Спи (Тал Абиад), Шаддади, Алепо и Шехба. Срещата бе последвана от изявление до медиите, на което присъстваха всички участници.

Заключителната декларация бе прочетена на арабски от съпредседателя на Учредително събрание Менсур Ел-Селум.

Декларацията, както следва:

„До сирийската, регионалната и световна общественост.

В отговор на призива, направен от  Общата координация на демократичните самоуправляващи се райони (Джазира, Кобане и Африн), всички политическите сили, партии и обществени организации в кантоните на Рожава и областите, освободени от терористите, проведоха среща за създаване на цялостна политическа визия за решаване на сирийската криза и споразумение за системата на управление на Рожава/Северна Сирия. Тя може да послужи като модел за останалата част от страната, представяйки решение на кризата. Ние, представителите на тези области, се срещнахме на 16-ти и 17-ти март 2016 г.

Ние отдаваме почит на нашите мъченици, които проляха кръвта си в героичната съпротива, която ни доведе до този важен етап, днес.

Гореспоменатата среща завърши със следните решения.

 1. Демократичната федерална система, обединява всички социални общности и гарантира, че една бъдеща Сирия ще бъде за всички сирийци.
 2. Цялата ни дейност ще бъде насочена към установяването на демократична федерална система в Рожава/Северна Сирия.
 3. Съпредседателите и Организационният съвет, съставен от 31 души, бяха избрани от Учредителното събрание.
 4. Организационният съвет е упълномощен да изготви обществен договор и цялостна политическа и правна визия за тази система, в рамките на период не по-дълъг от шест месеца.
 5. Всички документи ще се придържат към резолюциите на ООН за правата на човека и обществените демократични системи. Освен това, всички присъстващи на срещата виждат себе си като част от новата, изграждаща се система и са наясно с дълбоките връзки, които имаме с народа на Сирия; те основават участието си на братството и мира между народите .
 6. Свободата на жените е основата на федералната демократична система. Жените имат право на равно участие в обществените дела и преки отговорности, свързани с решения във връзка с женски проблеми. Жените ще бъдат представени като равни във всички сфери на живота, включително социалната и политическа сфера.
 7. Народите и общностите живеещи във федералната система на Рожава/Северна Сирия могат да развиват своите политически, икономически, социални, културни и демократични отношения, с когото им е удобно или да споделят своите вярвания и култура с хората и общностите на регионално и международно ниво, при условие, че тези връзки не са несъвместими с целите и интересите на федералната демократична система.
 8. Ако решат, хората от регионите, които са се освободили от терористичните организации, ще имат право да станат част от федералната демократична система на Рожава-Северна Сирия.
 9. Целта на демократичната федерална система на Рожава/Северна Сирия на регионално ниво е да се постигне демократичен съюз между всички народи на Близкия изток в политическа, икономическа, културна и социалната сфери, отвъд националните държавни граници, за да се създаде сигурен, мирен и братски живот за всички.
 10. Създаването на федерална и демократична система ще се осъществява в рамките на една суверенна Сирия.

До всички хора в Сирия, Кюрдистан и Рожава, до всички групи и социални класи.

Ние минаваме през труден историческа период и критични обстоятелства. Днес, Сирия преживява най-тежката трагедия в историята си. Милиони мигрираха, а стотици хиляди бяха убити, да не говорим за огромните щети, които претърпя инфраструктурата на страната.

Въпреки това, демократичните практики бяха създадени и защитени в Рожава с кръвта на мъчениците. В този период се постигна огромен напредък. Това е една реална възможност да се изгради федерална демократична система. Ние сме сигурни и уверени, че предлагаме модел за решение на сирийската криза.

GIRKE-CIVINAKONGRA-DAMEZRANDENA-REVEBRIYA-ROJAVA-U-BAKURESURIA

В рамките на решенията, които взехме, ние призоваваме на първо място жените, които символизират новия и свободен живот, също така и младите хора, общностите, работниците и всички други социални сектори, да се включат в изграждането на демократичната федерална система. Ние, също така призоваваме цялото прогресивно човечество и демократичните сили, да подкрепят нашите усилия.

Да живее решителността на нашите народи, тяхното съвместно съществуване и тяхното единство!

Учредително събрание за създаване на федерална демократична Рожава/Северна Сирия.

Превод за Без Лого: Инферно

3 thoughts on “Заключителна декларация на Учредителното събрание за създаване на Рожава/Северна Сирия”
 1. Истинската борба в Рожава сега започва. Революционните сили трябва да устоят позициите си срещу реформисти, буржоазни националисти, прикрити религиозници и всякакви контра-революционери, включително в собствените им редици. Четох интервю на мацка от YPJ, която каза, че може милициите да бъдат разпуснати и да се формира редовна армия – това, например, ще е капитална грешка с непоправими последици.
  Отделно от вътрешната заплаха е външната – ще запази ли Рожава пряката демокрация и комуналната икономика или ще се превърне, подобно на Кюрдската автономия в Ирак, в капиталистически протекторат под контрола на „Великите Сили“?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40