Текстът е извадка от поредица статии за Роботронната революция във в-к „Свободна мисъл“

1. През 1950 г. съотношението между заплатите на средния ръководител и средния работник е 30:1. След 2000 г. съотношението нараства до 300-500:1.

2. Журналисти от USA Today при анализ на правителствените данни установяват, че през първата половина на 2010 г. заплатите в частния сектор в реално изражение са стигнали до най-ниския размер в цялата американска история. През същия период разходите за социално осигуряване, безплатна медицинска помощ, застраховки за безработица, талони за храна и др. са достигнали рекордни нива.

3. По информация на ООН, САЩ в настоящия момент са лидер по неравенство на доходите сред промишлено-развитите страни в света.

4. През първото тримесечие на 2010 г. 4-те най-крупни банки на САЩ (Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup) не са отчели и един ден загуба от спекулативните си борсови операции.

Винер-цитат5. Според икономистите Тома Пикети и Еманюел Саес две трети от увеличенията на доходите между 2002 и 2007 г. са отишли в джобовете на най-богатия 1% от американците.

6. През 2010 г. 40 милиона американци са получили талони за храна, което е исторически рекорд. По данни на Министерството на земеделието на САЩ към 2015 г. от талоните се ползват над 48 милиона американци.

7. За пръв път в историята на САЩ банките владеят по-голямата част от жилищния фонд в стойностно изражение – т. е. повече отколкото всички американци, взети заедно.

8. Само за 3 дни около 10 000 души са кандидатствали за 90 работни места за сглобяване на перални машини в Кентъки, с годишна заплата 27 хиляди долара.

9. Ръководителите на много крупни банки, получили от държавата огромни субсидии като спасителни мерки срещу кризата, са си раздали рекордни бонуси в същото време, когато милиони американци изнемогват.

10. Младото поколение американци е подложено на невероятен натиск. По изследвания на Националния фонд за кредитни консултации само 58% от „поколенията 1981-1994“ могат да плащат в срок месечните си сметки.

11. Независимо от финансовата криза, милионерите през следващата, 2010 г. са нараснали с 16% до 7,8 милиона души.

12. Над 1,4 милион американци са обявили банкрут през 2009 г., с 32% повече в сравнение с предишната, 2008 г. Месец март 2010 г. е рекорден месец по брой на банкрутиралите за предишните 5 години.

13. Анализ на данните за подоходния данък на бюджетната комисия на Конгреса на САЩ отпреди две години, разкрива, че най-богатият 1% от семействата в САЩ за 15 години е удвоил богатствата си.

14. Около 43% американци имат по-малко от 10 000 долара пенсионни спестявания.

15. Преместването на производствата в Третия свят превръща огромни индустриални градове в развалини като в зона на военни действия, но носи рекордни премии за босовете на корпорациите.

16. 40% от получаващите някакви приходи, взети заедно, притежават по-малко от 1% от „националното“ богатство – тоест в Америка половината от нейните граждани си делят едва 1% от „общата“ баница.

Георги Костантинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40