2016-06-24T185633Z_7_LYNXNPEC5N1IR_RTROPTP_2_USA-OBAMA-GERMANY.JPG.cf
Стотици хиляди души протестираха миналото лято в Берлин срещу планираното споразумение за свободна търговия между Европа и Съединените щати, което, както казват протестиращите, е антидемократично и ще намали безопасността на храните, трудовите и екологични норми. Днес, преговорите за подписване на споразумението продължават да се водят между бюрократите и представителите на корпоративния свят при пълно затъмнение, което все повече притеснява европейските граждани. Ето кратък брифинг от събитието, което разтресе Германия миналата година и чиито искания все още остават неудоволетворени:

По данни на организаторите (леви и екологични организации) в марша са се включили около 250 000 души.

„Това е най-големият протест, който тази страна е виждала в продължение на много, много години,“ – каза Кристоф Бауц, лидер на гражданското движение „Кампакт“.

Противопоставянето на „Търговското споразумение за търговия и инвестиции“(TTIP*) се повиши драстично през изминалата година в Германия, като хората се опасяват, че то ще даде твърде много власт на големите мултинационални компании за сметка на потребителите и работниците.

„Това, което ме притеснява най-много, е, че аз не искам всички нашите права като потребители да бъдат унищожени“, заяви Оливър Злоти за Ройтерс. „Не искам да има диктатура на компаниите.“

ttip_massendemo_berlin_body2_r.4647485

Дитър Барш, заместник-председател на парламентарната група на Лявата Партия, която също участва в шествието, заяви, че е загрижен за липсата на прозрачност около преговорите.

„Ние определено трябва да знаем какво е решено и какво предстои да бъде решено“ – каза той.

Шестващите държаха плакати с надписи „Да, ние можем …  да спрем TTIP“

В същото време, спорното споразумение е подкрепяно бурно от десните политици и немските индустриалци. В обширно писмо, публикувано в няколко германски вестници в събота, министъра на икономиката Зигмар Габриел нарече критиките срещу TTIP – „всяване на паника“.

„… сделката за всеобхватна зона за свободна търговия  насърчава растежа и просперитета в Европа. Ние трябва активно да се включим и да спазваме правилата на световната търговия на утрешния ден“, казва Улрих Грило, ръководител на BDI (Федерация на германския индустриален капитал).

Превод със съкращения от статията на businessinsider.com

*TTIP – Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) е планирано за 2016 г. споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Английската абревиатура за него е ТТIP от Transatlantic Trade and Investment Partnership, а българската транслитерация ТТИП съответства на „Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство“.

Първоначално е планирано споразумението да бъде подписано до края на 2014г. като официалната информация по неговото съдържание е оскъдна, което не позволява публичното му обсъждане. Едва в началото на 2015 г. Европейската комисия публикува някои подробности за съдържанието на преговорите За разлика от обществеността, кoрпорациите и мултинационалните компании са разполагали междувременно с подробна информация, което им е позволило да изградят своите позиции.
Оценката за публичния ефект от спораумението е спорна, тъй като пресмятането й се уповава на модел, който видимо е неадекватен. Има опасения, че САЩ ще наложат на Европа своите правила за химическата безопасност, за храните и в други области. Може да не се изисква обозначаване на ГМО на етикетите. Забраната за шистов газ също може да отпадне. Други спорни моменти включват защитата на авторски права, търговските наименования и особено създаването на специален трибунал за съдебни спорове „инвеститор-държава“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40