87604c2ac49b3e4d8f26ddb171c97b08Управата на мини Бобов Дол започна масирана атака срещу стачкуващите. В серия от изявления вчера, от фирмата „Въгледобив Бобов дол“, която стопанисва мините обявиха, че работниците не получават заплати защото предприятието било на загуба. Напомняме на управата, че тяхната неспособност да реализират печалба управлявайки поверения им бизнес не ги освбождава по никакъв начин от задължението им да изпълняват договорните си задължения към работниците!
В същото време, миньори сигнализираха, че управата е организирала умишлено повреждане на вентилационната система на рудник „Бабино“ с цел да спре въздуха на стачкуващите миньори и да ги принуди да излязат от мината. В момента миньорите сменят местоположението си под земята в търсене на въздух, но отказват да излязат и продължават стачката въпреки опасността за живота им. Изпълнителният директор на „Бобов дол“ пък заплаши, че ще съди миньорите под земята за пропуснати ползи и самоуправство.

Паралелно с тези атаки, управата се опитва да раздели миньорите, като обяви, че ще изплати дължимите заплати, само на тези работници, които в момента са извън мината. Но солидарността между миньорите е по-силна от шантажа на шефовете и колегите на стачкуващите продължават да стоят вече трети ден пред мината в подкрепа на своите колеги под земята, както и да организират осигуряването на храна и вода.

В същото време расте подкрепата за миньорите, както в Бобов Дол, така и в цялата страна. Жителите на Бобов Дол се солидаризираха с протеста на стачкуващите под земята и се присъединиха към техните колеги пред мината. Серия от протести и солидарни акции бяха проведени в няколко града на България. Те бяха организирани от Автономен Работнически Синдикат и към тях се включиха много работници от различни сектори и граждани солидарни с борбата на миньорите.
%d0%b4%d0%b0%d1%81%d0%b4%d0%b0%d1%81_n
Продължаваме да следим събитията.
One thought on “Последни новини от Бобов Дол: управата контраатакува стачкуващите”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40