Проблемът е капитала

Ако искаме да създадем справедливо и егалитарно общество, трябва да се изправим директно срещу капитала.

Съединените щати са изключително богата държава. През 2015 г. общото богатство на домакинствата възлиза на 71,3 трлн. Долара. Това е равно на 220 000 долара на човек или 880 000 долара за всяко семейство от четирима, ако богатството бе разпределено равномерно в обществото. Собствениците на това богатство, или капитал, улавят около 30% от доходите, произвеждани от страната всяка година. Този доход се стича към тях, не защото работят за него, а само защото притежават активи, генериращи доходи, като недвижими имоти, капиталови инструменти и дълг. През 2015 г. общият капиталов приход на САЩ е бил около 4,8 трлн. Долара.

Ако тази незаслужена част от националния доход беше разпределена еднакво на всеки индивид в обществото, то тогава всеки щеше да получи приблизително 15 000 долара годишно, в допълнение към каквото друго получава от своята работа. За едно четиричленно семейство само този дивидент би увеличил семейния бюджет с 60 000 долара годишно. Проблемът е, че богатството и капиталовите приходи не се разпределят равномерно. През 2014 г. средното богатство на бедната половина е 349 долара. За най-богатия 1% той е над 16 милиона долара.

Това извънредно неравномерно разпределение на богатството кара капиталовите доходи на страната също да се разпределят по много неравномерен начин. През 2014 г. бедната половина имаше среден капиталов приход от $ 826. За най-богатия 1% той е над $ 750,000. Богатите хора в нашето общество не само имат високи нива на капиталовия доход. Те също така имат висок дял от капиталовия доход. Това означава, че голяма част от приходите, събрани на върха на нашето общество идват от притежание на капитал, а не от труд. През 2014 г. само 5,1% от приходите от долната половина идват от притежание на капитал. За първите 1%, около 58,6% от приходите идват от капитала.

Струва си да се подчертае колко приходи на върха на обществото идват от пасивна собственост върху инвестиции, а не от работа. Най-богатия 0,01% от хората в обществото имат среден доход от 28 милиона долара. Три четвърти от този доход, или 21 милиона долара, идват просто от притежанието на капитал през 2014 г.

Ако искаме действително да създадем справедливо и егалитарно общество, трябва да се изправим директно срещу капитала. Нивата на заплащане са важни. Нивата на обезщетения са важни. Но дори и да постигнем увеличение на заплатите и обезщетенията, това няма да бъде достатъчно, докато почти една трета от националния доход изтича пасивно в шепа хора на върха на обществото.

Сегашните либерални усилия за справяне с неравенството в богатството са жалко недостатъчни. Политиките, насочени към изграждането на активи на семействата с ниски доходи, типичният подход към този въпрос, рядко успяват сами по себе си, а дори когато са успешни, те са просто капка в морето. За да се постигне по-справедливо разпределение на богатството и капиталовия доход в цялото общество, собствеността върху съществуващите активи трябва да бъде пренаредена за тази цел.

Източник: Jacobin

 

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40