Синдикалисти, граждански организации и извънпарламентарни партии стартираха подписка за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите и гъвкав ДДС.
Най-ниските доходи у нас са без облекчения вече 10 години. Според организациите, подкрепили подписката, въпреки че говорим за еднакъв данък за всички, най-голямата тежест пада върху хората с ниски доходи.

Ето какво казва Ваня Григорова, икономически съветник в КТ Подкрепа и един от участниците в инициативата:

„За 10 години трябваше да настъпи благоденствие в българското общество, хората да не се чудят как да оцелеят. За съжаление, резултатите са тъкмо обратните – неравенствата нарастват, а България е на първо място по дял на хората, които живеят в тежки материални лишения. Тези показатели са неоспорими и всеки може да ги види на сайта на Евростат“

Сметките показват, че при минимална работна заплата от 460 лева и при условие, че тя не се облага с данък – в джоба на работника в края на месеца ще остават повече от 40 лева. Сума, която е от огромно значение, особено за райони, където цели семейства са на минимума.
Синдикатите подчертават, че България е единствената членка на ЕС, в която за ниските доходи няма никакви облекчения. В някои страни данъкът е 0, другаде той се връща след края на годината или пък се ползват други данъчни отстъпки.

„България е черна дупка на данъчната карта на ЕС. Единствената, в която няма необлагаем минимум”, коментира Ваня Григорова.

Подписката, освен за въвеждане на необлагаем минимум, е и за намаляване на ДДС на 9% за вода, детски храни, базови медикаменти, учебници и книги.

Тя е подкрепена и от известната българска синдикалистка и евродепутат Костадинка Кунева. Ето какво каза тя, в официално обръщение:

„Скъпи приятели и съмишленици, за мен е чест да бъда сред първите подкрепили вашата инициатива за данъчна справедливост в България.
Една демократична инициатива, чието начало поставяте днес!
Подкрепям напълно това Ваше начинание, не само като българка, родена и израснала в България, но и като Евродепутат, чиeто задължение е да участва в борбата срещу несправедливостта, неравенството и бедността, във всяка страна в Европа, където и да се проявяват те!
Изключително ме радва и фактът, че в кампанията се обединяват прогресивни и социално активни организации в България. Тази Ваша съвместна инициатива е стъпка напред към всеобщи действия за създаване на алтернативни политики, от които българското общество се нуждае повече от всякога.“

Факт е, че данъчната система в България днес е грубо изкривена. Противно на останалите европейски страни у нас липсват редуцирани ставки на ДДС за продукти от първа необходимост. В България няма и необлагаем минимум за доходите на физическите лица, като стотици хиляди бедни хора, борещи се за минимална работна заплата, буквално отделят от залъка си, за да си платят налозите. Данъчното бреме пада върху плещите на скромните български семейства, докато компаниите и хората с най-големи възможности се възползват от многобройни писани и неписани вратички в данъчните закони. Тази безотговорна данъчна политика дълбае пропасти, които заплашват целостта и бъдещето на българското общество и държава.

 Зад кампанията застават множество граждански организации, синдикати и дори политически партии, между които КТ „Подкрепа“, Българска антибедност мрежа, Солидарна България, Колектив за обществени интервенции, Автономен работнически синдикат, ПП АБВ, Движение 21, ПП „Българска левица“, Зелена партия, списание „Диверсия“, аналитичен портал „Барикада“ и др.

Подкрепете инициативата за преразпределяне на данъчната тежест. Подпишете петицията и разпространете подписката!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40