9 март

България

На Международния ден на Жената, 8 Март, Автономната Работническа Конфедерация, заедно със синдиката на медицинските сестри СБМС и майки участвали в протестите на Системата ни Убива, организирахме демонстрация в центъра на Варна.

Говорителите бяха работници от различни сфери, като всички те изказаха твърдата си подкрепа за протестите на медицинските сестри и палатковия лагер в София.

На място бе организирана и изложба представяща социалните борби, водени от жени през последните години.

Статия

 

10 март

Към момента на писане, дългосрочните ефекти на Ковид-19 са неясни. Но вирусът отчетливо разкрива слабостта на световната икономика и неспособността на управляващия елит – и капиталистическата система като цяло – да се справят с подобни заплахи.

Пандемията може да е шок – тя може да възпре вълната от протести и борби, които избухнаха през 2019 г. Но неспособността на управляващата класа да я реши или дори да се справи с нея ще доведе до гняв. Ако организациите на работническата класа покажат пътя напред и начините за преодоляване на кризата, това би спомогнало за предотвратяване на отчаянието, на нарастването на расизма и ксенофобията и би показало път основан на работническо решение, слагащо край на тази болезнена капиталистическа система.

Не е време за паника, а за организиране на контраатака!

Статия

* * *

Глобалната истерия около епидемията с Коронавирус ни разкри няколко неща. Първо, че българското здравеопазване няма да се справи в усложнената ситуация тъй като след 20 годишната реформа не може да се справи и в нормална ситуация. Липса на кадри, липса на материали, десетки хиляди медицински работници в риск и пълна неяснота дали изобщо ще има кой, къде и как да приема болните. Извънредния щаб на правителството обяви, че ще започне с принудително разпределение на персонал наляво надясно, щели да разчитат на пенсионирани медицински сестри, а също така обмисляли да обучават хората… да се лекуват в домашни условия .

Частните болници пък, ояли се от дългогодишната захранка с обществени средства, решиха че нямат отговорност към обществото и общо взето няма да се занимават с такива скучни, недоходоносни дейности, като помощ при глобална епидемия. Но и без това се оказа, че въпросните частни болници са кухи и нямат необходимата материална база така или иначе. Явно са вложили парите от гарантираната си печалба в нещо по-атрактивно.

В световен мащаб положението също е доста весело. Саудитска Арабия и Русия започнаха ценова война, а борсата на Уолстрийт се срина. Та по всичко изглежда, че глобалния капитализъм ще реагира на пандемията, като услужливо ни я гарнира и със световна икономическа криза.

* * *

АРК също призовава:

в тази ситуация да не се забравят и пренебрегват работниците от помощния персонал по болниците – санитари, поддръжка, кухненски персонал, шофьори и др. Всички те трябва да получат заплащане за времето, което са поставени под принудителна карантина. На тези, които са на работа, следва да им бъдат осигурени адекватни защитни средства.

България

Няколко медицински сестри успяха да извоюват необичайна победа – изобличиха властта в нейната неспособност и насилничество. Опитахме се да отговорим на въпроса дали това е правилната тактика и дали е универсална рецепта? Дали можем да кажем, че това е начинът всеки от нас да се бори с властта? Или това може да бъде постигнато само от определен вид хора?

Сестрите не искаха нищо повече, от вече договореното. Но до „крайни“ действия ги доведе безхаберието и игнорирането от страна на властта. Подпомогнаха ги много други хора, практически без политически мотиви, а от обикновена човешка солидарност. Властта не може да бъде заплашена от няколко жени, но се страхува от изобличаването, на което такива смели хора я подлагат. Затова тя задвижи всички свои средства, включително и репресивните, за да потуши действията им. Но отзвукът от тях не заглъхна толкова лесно, колкото ѝ се искаше. В съвременната информационна среда, все още недобре и недостатъчно дълбоко контролирана в интерес на „висшите“ класи, куража на хората да се опълчат срещу властта поне този път не остана незабелязан.

Преглед на публикацията

 

11 март

Въпреки всичко, църквата продължава със „светата“ си дейност…

12 март

СБМС направи обръщение:

Извън извънредните мерки, които се взимат за предпазване от разпространение на коронавирус ние от СБМС апелираме:

Обръщение на СБМС /Синдикат на Българските Медицински специалисти/ към българския народ.
Уважаеми съграждани,
Днес, 11 март 2020 година, Световната Здравна организация /СЗО/ обяви пандемия.
Счита се, че COVID 19 е обхванал цялото земно кълбо. От няколко дни вирусът е вече и в нашата малка страна.
Тъй като специалистите по здравни грижи нямат правомощията да осигурят сигурността на държавата, те няма да се откажат да пазят и защитават народа си! Сигурни сме, че с изброените по-долу насоки и напътствия ще се съгласят и много лекари.
Обръщаме се към всички:
1. Шофьори – намалете скоростта и бъдете още по-внимателни на пътя!
2. Пешеходци – пресичайте само на определените за целта места! Не говорете по телефон, когато пресичате, когато се качвате или слизате от автобус! Не тичайте!
3. Потребители – пазете се от хранителни или медикаментозни отравяния!
4. Проветрявайте още по-често домовете си!
5. Отложете екскурзии!
6. Ако намалим битовия травматизъм, ще позволим на лекарите и специалистите по здравни грижи да концентрират силите си в борбата с вируса.

Пазете сами здравето си, за да преминем успешно и заедно през епидемията!
На Министерство на образованието /МОН/ предлагаме:
Ако обстановката в страната ни се утежни и всички бъдем поставени под карантина, да бъде отворен достъпа на всички учащи се към сайт „Уча се“ за периода и учебните занятия да минат в задочна форма.
Българи, тази борба заедно ще я спечелим!

Китай

Изключително важна новина, останала „незабелязана“ за медиите в нашата част на света – Китай обяви „победа във войната с Коронавируса“ и „овладяване“ на епидемията“!

 

13 март

Притежателите на големи състояния вземат специални мерки за опазването на здравето си насред пандемията.

Статия

Китай

Китайските лекари и медицински сестри напускат построената за 10 дни болница в град Ухан, след като епидемията от Коронавирус беше овладяна.

Видео

* * *

Извън теориите на конспирациите, официално обвинение срещу САЩ.

Статия

България

Сестрите от Момчилград. На първа линия в защитата на здравето на населението! На първа линия на протестите!

* * *

ПОЗИЦИЯ НА АРК ВЪВ ВРЪЗКА С ГЛОБАЛНАТА ПАНДЕМИЯ И ВЪВЕЖДАНЕТО НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ:

Ситуацията е повече от сериозна и не трябва да бъде подценявана. Разпространението на вируса ще има тежки последствия върху българския народ и икономиката.

Неолибералният капитализъм е много по-страшен вирус. Унищожава социалните системи, здравеопазването. Унищожава социалните връзки, пропагандира индивидуализъм, егоизъм и консуматорство.

Не е изненада, че заразата тръгна именно от северозападна България, където социалното опустошение изхвърли населението в принудителна трудова миграция, и по-конкретно в Италия.

На фона на хаотичните действия на властта, АРК призовава хората да се сплотят, да бъдат солидарни по между си, да бъдат солидарни с лекари, медицински специалисти, санитари и всички здравни работници, които са на първата линия.

Да покажем култура и отношения на човешки същества, а не на хомо неолибераликус, който се бие за тоалетна хартия по молове и хипермаркети…

Предупреждаваме властите и цялата управляваща класа, че ако използват извънредното положение за политически цели или за ограничаване на правата и свободите на българските граждани, ще срещнат отпор, който не са очаквали.

ИК на Автономна Работническа Конфедерация
13.03.2020

САЩ

Правителството на Тръмп не разрешава на отделните щати да разширят обхвата на здравната програма Медикейд, така че да могат по-бедните, които нямат здравно осигуряване, да се изследват безплатно. Блокира и изграждането на спешни клиники и центрове за карантина на изложените на риск бездомни хора.

Статия

 

14 март

Вече сме свидетели на спекула с предпазни средства, лекарства, хранителни стоки.
По време на Френската революция, спекулантите са били хващани от гражданите и бесени по уличните фенери.
Тези, които си мислят, че ще правят пари на гърба на народа в ситуацията на криза, дават ли си сметка, какво точно означава извънредно положение и накъде може да избие?

* * *

Годината е 2015г. Статии в списание „Nature“ за опасностите от експериментите в САЩ с хибриден коронавирус от китайски прилепи.
Саймън Уейн Хобсън, вирусолог от Институт „Пастьор“ в Париж предупреждава, 2015г: „Ако този вирус излезе, нищо не може да предскаже траекторията“.
Нищо не твърдим, всеки сам да си преценява.

Статия

България

ПРИЗИВ от АРК за СПЕШНИ МЕРКИ за овладяване на социалната криза в условията на карантина и извънредно положение

Властите в България обявиха извънредно положение без да са определили никакви предварителни изисквания към работодателите за задълженията към работниците и служителите в кризисната ситуация.
Вчера, хиляди работници, в цялата страна, бяха изкарани в принудителен платен и НЕПЛАТЕН отпуск за две седмици, един месец или за неопределен период. Някои директно бяха посъветвани да си търсят работа.
Хиляди семейства са изправени пред дилемата дали ще могат да платят сметки, кредити и да поддържат живота си в следващите седмици. Това е социална катастрофа.
За да се смекчат нейните ефекти, държавата и работодателите трябва да вземат спешни мерки, а именно:
– Замразяване на всички плащания по кредити, ипотечни, потребителски.
– Замразяване на плащанията за сметки за ток, вода, парно.
– Създаване на специален фонд за изплащане на минимум 70% от заплатата на заетите в дребни и средни бизнеси, които са в принудителен неплатен отпуск.
– Принуждаване на големите компании да изплащат минимум 70% от заплатите на работещите в принудителен неплатен отпуск. При отказ, на основание липса на средства, техните финанси трябва да бъдат направени публични, за да се установи могат ли да изплатят заплатите.
– Незабавно налагане на контрол върху цените на стоките от първа необходимост с цел пресичане на спекулата. Наказания за спекулантите, еквивалентни на извънредната ситуация.

Ако управляващата класа не вземе тези мерки, рискува безпрецедентна ескалация на общественото напрежение!

Изпълнителен комитет на Автономна работническа конфедерация, 14 март 2020г.

* * *

Обръщение на медицинската сестра Мая Илиева:

До министъра на здравеопазването и до всички вас г-да управляващи, които отказахте да се споразумеете с нас – медицинските специалисти.

Аз съм медицинска сестра. Аз съм РЕАНИМАЦИОННА медицинска сестра. Наблягам на това, защото в МЗ не правят разлика между колегите, които работят в операционна и нас реанимационните, които поемаме пациентите след приключване на операцията. Искахме, само да работим на 7 часа, като тях . Ние сме тези, които се грижат за пациентите на изкуствена апаратна вентилация и в така създалата се ситуация ще имате нужда точно от такива специалисти.
За респираторите пиша ….дето сега тепърва ще купувате. Запомнете едно: може да купите и 100 респиратора, но ако НЯМА специалисти, които да обгрижват хората и да работят с тези апарати значи нямате нищо!
Искам да ви кажа, че РЕАНИМАЦИОННА медицинска сестра НЕ се става за един ден! Защото това, което работим НЕ е по силите на всеки, а трябва и много опит. Защото пациентите, които са в реанимация това са най- тежките и в много случаи залежали пациенти. Защото точно те имат нужда от специализирани грижи не само по отношение на хемодинамиката, но и по отношение на грижите за тях ( тук мога много да пиша). Обръщам ви внимание, защото в пространството се прокрадват идеи “ да бъдат мобилизирани социални работници, учени от БАН и т.н, които да бъдат обучени да работят с респираторите, а за медицински сестри да се минава на КУРС“. Това е безумие и даже не си го помисляйте! Нашите професии се изучават с години, ние сме ВИСОКО КВАЛИФИЦИРАНИ кадри, които НЯМА как и НЯМА с кого да замените! Аз лично обичам професията си и я считам за мое призвание. Можех да избера и друг път, имах тази възможност. Можех да избера работа, която не е толкова натоварена, имах достатъчно предложения. Но аз избрах да си остана РЕАНИМАЦИОННА медицинска сестра и да работя това, което обичам. НЯМАМ намерение да „дезертирам“ и ще изпълня професионалния си дълг, ще бъда на първа линия особено в създалата се ситуация. Но….не на всяка цена,а само, когато вие г-да управляващи изпълните своите задължения, като се погрижите да запазите живота ми, като ми осигурите предпазни средства такива, каквито ползват моите колегите от останалите европейски страни. Защото тогава и САМО тогава аз ще мога да си свърша работата, както трябва и ще бъда полезна на хората в нужда. И за момента това е най- важното нещо, което задължително вие трябва да изпълните! За всичко друго ще се погрижи „търговското дружество“, защото в тази ситуация то ще се върне, като БУМЕРАНГ срещу вас! Защото сега ще се окаже, че тези болници и тези колеги, които ще поемат удара, ще работят денонощно, ще бъдат под карантина, ще рискуват живота си и ще спасяват живот НЯМА да си получат заплатите! А… няма да ги получат, защото се спира плановия прием на пациенти и плановите операции, НЯМА ОБОРОТ, НЯМА да се достигнат лимитите, НЯМА ПЕЧАЛБА за болницата пардон “ търговското дружество“! Да ви питам сега как държавата ще финансира “ търговското дружество“? Как ще ни заплатите за къртовския труд, който полагаме? Ето за това г – да управляващи ние казваме, че сте ни превърнали в “ нормени работници“. Ето затова казваме, че здравеопазването трябва да бъде въпрос на национална сигурност! Защото …дали някой от вас ДОБРОВОЛНО ще се откаже от своята заплатата за общото благо? Дали някой от вас ДОБРОВОЛНО ще ни плати кредитите към банките? Дали някой ДОБРОВОЛНО ще се погрижи за нашите близки, деца и родители, през времето, когато ние изпълняваме “ дълга“ си, защото сме давали клетва? Ето за това става въпрос системата е ПОРОЧНА! И въпреки всичко ние медицинските специалисти ОТНОВО в името на хората, в името на общото благо, в името на живота ще бъдем по работните си места!
ЗАТВАРЯМЕ временно палатковия лагер! ИЗВЪНРЕДНО положение!
И аз истински се надявам след това вие г – да управляващи да оцените труда ни и ДОБРОВОЛНО да ни решите проблемите! Не ни принуждавайте отново да излезем на улицата, не ни унижавайте, защото ние ще бъдем най – полезни там, където хората имат нужда от нас. Сега за съжаление “ битка“ ни чака надявам се все пак, че ще бъде със щастлив край.
А до тогава… Господ да ни пази!

От една “ луда, терористка с психологически проблеми“ или просто РЕАНИМАЦИОННА медицинска сестра….

Франция

На живо, Париж, Франция, Жълтите жилетки продължават протестите срещу вируса на неолиберализма.

Видео

 

15 март

България

Докато правителството изброява мерките, които според него са взели навсякъде по света и то дословно повтаря, чуваме единствено за рестриктивните – за останалите още ни стон, ни вопъл.

Междувременно министърът на икономиката заговори за изготвяне програма за спасяване на бизнеса.

Статия

* * *

БЕЗОБРАЗИЕ! Държавният резерв разпродал преди месец на безценица животоспасяваща апаратура

Броени дни преди у нас да бъде регистриран първият заразен с COVID-19 и преди да бъде обявена извънредна ситуация, заради разрастващата се смъртоносна пандемия, от държавния резерв, през стоковата борса, са продадени жизнено важните апарати, нужни в момента за спасяването на човешки животи. Най-скандалното е, че държавата ги е продала на безценица, а в момента се обсъжда от къде и как да се купят.

Същите апарати, сред които има и такива за обдишване, са особено нужни към днешна дата, за реанимационните екипи, които се готвят да посрещнат вълната от заразени с опасния вирус хора.

<< Обзор на събитята от 2 до 8 мартОбзор на събитията от 23 до 29 март >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40