За история виж:

Разказ за дълг и пари

Част 5 – Смяна на финансовата система

В статия на Гардиън от 31.01.2019г. Дейвид Адлер и Янис Варуфакис призовават МВФ и Световната банка да предприемат налагането на нова световна валута и да демонтираме доларовата система, наложена след Втората световна война.

Знаете, за да се спасим от “глобалното затопляне”.

“Днес светът се нуждае, както и през 1944 г., от мащабна международна инвестиционна програма. Тогава човечеството се нуждаеше от възстановяване след смъртоносна световна война. Днес планетата плаче за зелен преход, който ще струва най-малко 8 трилиона долара годишно.

Откъде ще дойдат парите? Със сигурност не от стресираните бюджети на нашите държави.
Ето една идея: изградете нов Бретън Уудс и финансирайте Международната Зелена Нова Сделка, като просто мобилизирате спестяванията чрез съюза между обновената Световна банка и новия МВФ.МВФ може да се превърне в емитент на цифрова валутна единица, в която са деноминирани всички международни плащания, държавите могат да запазят валутите си (които ще се движат свободно срещу единицата на МВФ), а фонд за благосъстояние може да бъде създаден чрез депозиране в него на валутни единици пропорционално на търговските дефицити и излишъци на всяка държава.”

Под“емитент на цифрова валутна единица, в която са деноминирани всички международни плащания” говорителите на финансовите елити, които контролират Международния валутен фонд, Дейвид Адлер и Янис Варуфакис имат предвид “специални права на тираж” (СПТ).

Според управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон Кристалина Георгиева:
“Днес сме изправени пред нов “момент” на Бретън Уудс.”
Призивът е споделен в реч от 15.10.2020г, озаглавена “Нов Бретън Уудс момент”.

Всички държави девалвират валутите си, за да се състои финансовият ресет. С обезценяването на фиатните пари и залеза на хегемонията на долара, ще настъпи ерата на цифровите валути, стабилните койнове и ‘зелената’ финансова система, която няма да контролира нефта, а се стреми да се подплати с ресурсите на земята.
Токъни, които се въвеждат с големия финансов ресет и ще вървят на блокчейн (или съвместима база данни), която позволява изпълението на ‘умни договори’ (тригери, програмен код върху блокчейн), са дигитални валути на централните банки (CBDC).

Това са ‘пари’, ‘кеш’, който ще може да бъде проследяван и ще може да бъде програмиран. Върху ‘електронния кеш’ ще могат да налагат отрицателни лихви, срок на годност, условия за харчене. Отрицателните лихви ще принудят спестовниците да предоставят средствата си на капиталистическата машина.

Само за 2020 година доларите, инжектирани в стоковите борси от Федералния резерв, са 25% от всички долари в обращение. Финансовите инжекции (уж, заради ‘здравната криза’) поддържат борсите да не се сринат, докато инфраструктурата за преход към безкешово общество бъде завършена. Тази инфраструктура включва цифрова идентичност (която навлиза със ‘зелените паспорти’) и електронен портфейл за всеки от нас, където централните банки ще ни превеждат базов доход.
Трилионите ‘напечатани’ пари, заедно с умишлено създадения недостиг на суровини и продукти, вече правят инфлация в стоки от първа необходимост, а след като балонът се спука, финансовият капитал ще се насочи към криптовалути и в нещо, което се нарича ‘екологични, социални и управленски аспекти’ (ESG). Тоест компании, отговарящи на ESG метриките, чиито дейности са съвместими с целите за устойчиво развитие на ООН, зад които стоят архитектите на Голямото зануляване – банки и корпорации. Вероятно ще се опитат да принудят хората да използват електронния ‘кеш’ на централните банки, защото банкноти и монети ще изгубят стойност, а банките ще предлагат помощ и базов доход само в новите валути.

Част 6 – Микромениджмънт и технокрация

В настоящата финансова система, централните банки могат да контролират лихвените проценти, с което влияят на паричното предлагане. Купувайки държавни облигации, централните банки увеличават парите от резерви в икономиката и по този начин и инфлацията. Когато продават държавни облигации, паричното предлагане се свива и инфлацията намалява. Тези регулации са макроикономически и засягат цялото общество. С въвеждането на електронни валути, централните банки ще могат да задават лихвените проценти на ниво физическо лице и да диференцират по произволен брой критерии и кредитен рейтинг. Ако аз имам нисък кредитен рейтинг, за мен банката може да наложи високи лихвени проценти или да бъда лишена от кредитиране. Системата за социална оценка по китайски модел, която се въвежда с ваксионационните паспорти, е пряко свързана с кредитен рейтинг, тоест поведението на хората онлайн или офлайн пряко влияе на финансовата оценка, с която банката решава дали да поощрява, да включи или да изключи този обект от финансови трансакции.

Като илюстрация на връзката между ‘зелените сертификати’, цифрова идентичност, финансовата система и конструирането на система за социален рейтинг,  в която човешките права и достъпът до услуги, икономически и обществен живот се управлява от електронното ни досие:

ЕС стартира портфейл с цифрова самоличност, стимулиран от пандемията и цифровите технологии

БРЮКСЕЛ, 3 юни (Ройтерс) – В четвъртък Европейската комисия обяви плановете си за цифров портфейл за самоличност, който да позволи на европейците да имат достъп до публични и частни услуги чрез мобилния си телефон, тъй като пандемията COVID-19 подчерта необходимостта от лесни за ползване онлайн услуги.“

Подробната цифрова самоличност е в центъра на технократската система на надзорен капитализъм и централно управление от играчите, които стоят зад Целите за устойчиво развитие на ООН, а именно централните банки, големите хедж фондове като Блек Рок и Вангард, които притежават централните банкери, хищнически институции като Голдман Сакс и Джей Пи Морган Чейс, големите корпорации от Силициевата долина и военнопромишления комплекс. От своя страна Блек Рок и Вангард са притежавани от могъщи кланове като Морган и Дюпон, Орсини и Уиндзор, ако можем да вярваме на списъците с акционери. Би било изключително полезно да направим самостоятелно разседване кой стои зад тези хедж фондове.

Централните банки могат директно да поощряват зелени продукти и зелено поведение, да налага лимит върху стоки и услуги, които счита за несъответващи на Целите за устойчиво развитие на ООН. С фалирането на малки и средни предприятия, за централните банки е много по-лесно да упражняват микромениджмънт върху производствените вериги, потреблението и ценообразуването.

В капиталистическите системи обикновено ценообразуването се определя от търсене и предлагане и пазарни отношения. В новата технократска система ценообразуването, както и разпределението на ресурси, ще се осъществяват чрез внедряването на изкуствен интелект по веригата на целия производствен процес. От умните договори на парите върху блокчейн, внедряването на блокчейн технологии за управление и проследяване на веригите за доставки до крайния потребител, при когото всяка трансакция ще се записва в блокчейн счетоводните книги на централните банки. По този начин една централизирана институция получава пълна информация за икономиката в реално време и може да оказва пряко влияние.

Ако България избере еврото, това, което българските граждани ще получат, е дигиталното евро, чрез което ЕЦБ ще менажира изцяло българската икономика. Навлизането на цифровите валути може да се стопира от осъзнатото и умишлено използване на банкноти от потребителите и избягването на безкешови плащания, но за нас би било много по-трудно да осуетим внедряването на цифровото евро, отколкото на цифров лев.

Ваня Милева

12 thoughts on “Смяна на финансовата система”
  1. […] Един аспект на войната в Украйна, който не се коментира, е внезапно ускорената смяна на доминираната от долара финансова система, въз основа на Бретън-Удската конференция с електронни валути на Централните банки. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40