От средата на юни 2012г,  канадската златодобивна компания „Елдорадо Голд“ съвместно с компанията АКТОР  и с благословията на Държавата секат девствената гора на Скурис, за да я превърнат в огромна открита мина. Тази „инвестиция” ще пресуши Халкидики до последната капка вода.

В Скурис, Халкидики, полицията се сблъска с местните жители по време на демонстрация срещу откриването на златните мини на канадската компания Елдорадо Голд. Специалните полицейски сили (МАТ) използваха срещу хората сълзотворни газове и гумени куршуми. Въпреки недоволството, изсичането и извозването на дърветата, за да бъдат създадени мините на Елдорадо Голд и АКТОР, вече е в ход.

Провелото се на 5 август протестно шествие е  започнало от Лерисос. Протестиращите са скандирали „те говорят за печалби и загуби, ние говорим за човешки животи”.

 

Призив на комитетите за борба със златните мини в Лерисос

Призив за защита на гората на Скурис, обръщение към народа от комитетите на Лерисос за борба срещу златните мини. Комитетите, на своята голяма народна асамблея в четвъртък 2 август, реши да предприеме действия в неделя, 5 август в защита на общественото богатство от катастрофалните интереси на канадските златотърсачи и алчността на местните елити.

“Ще защитаваме гората, водата и нашите животи, според дефинициите в член 24 на гръцката конституция § 1:

Защитата на природната и културната околна среда е дълг на Държавата. Държавата е задължена да приеме специални превантивни или репресивни мерки за опазване на околната среда. Случаите на опазване на гори и горски масиви да се регулират със закон.

Изменения в целите на ползване на държавни гори и държавни горски масиви е забранена, освен в случаите, когато развитието на селско стопанство или други цели в обществен интерес вземат превес в полза на националната икономика.

Интересите на канадските златотърсачи и на местните елити не представляват обществения интерес. Продажбата на нашата земя не е обикновена смяна в начина на ползване. Това е бедствие,” гласи резолюцията на жителите.

Превод на Мария за „Без Лого“.

One thought on “Полицията стреля с гумени куршуми по протестиращи в Скурис, Гърция”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40