Социален център във Варна

45255_1400818133471909_1582958318_n

На 3 август 2013г, отвори първия във Варна Социален център. Идеята за него се роди по време на протестите през февруари тази година, когато много хора осъзнаха, че едно (умишлено) неинформирано и разединено общество не може да защитава собствените си права и да се бори срещу добре организираните институции, които заедно с бизнес олигархията опряха ножа до кокала на и без това крайно бедното и онеправдано население на България.

За това информационните кампании и самоорганизацията са основна дейност на социалния център като ние целим не само да информираме хората които идват в социалния център а да им покажем на практика как може да функционира едно общество на свободни личности, без шефове и господари, в което всеки развива дейността която му доставя удоволствие в условията на свободно коопериране с останалите.

Няма нужда да чакаме някаква революция или някои лидер който да ни поведе или да изпълни нашите искания и желания. Можем да започнем да живеем в света който желаем още днес. Време е да започнем да прилагаме всички принципи за които толкова се говори и чрез практика да увлечем хората в създаването на една различна  реалност (макар и в умален мащаб), антипод на капитализма и представителната демокрация.

 946716_10200855885774311_792467583_n

Социален център-Варна е свободен,безплатен и самоизържащ се, в който участват всички желаещи и всички инициативи са безплатни.

Центъра е свободно, безплатно, самоиздържащо се място в което всеки е добре дошъл да сподели своите идеи, знания и умения. Центъра е място за активисти в различни сфери – еко-активисти, анти-капиталисти и анти-глобалисти, анархисти и др. Място в центъра намират и духовни практики, йога, спорт, изкуство, литература и др. Тук няма да срещнат разбиране призиви за политически партии, действия защитаващи интересите на финансови и политически структури както и каквато и да било дейност извършвана с комерсиална цел.

Социалния център е самоиздържащ се.
– Това означава, че всички разходи за съществуването му се покриват от хората развиващи дейност в него. Не приемаме финансиране под формата на субсидии от държавни или европейски институции, спонсорство от фирми или други юридически лица като фондации, НПО-та и др. Ако желаете да подпомогнете дейността на центъра, можете да пуснете дарение в кутията в която се събират пари за наем и битови сметки.

Социалния център е свободно пространство.
-Всеки е добре дошъл да участва във всяка една от дейностите на центъра, без оглед на пол, религия, етнос, националност, възраст и т.н.

Социалния център е безплатен.
– Всяко едно мероприятие случващо се в социалния център е с некомерсиална цел и следователно напълно БЕЗПЛАТНО.

Дейностите които се случват в момента в центъра  са.

Лекции на социална тематика
Прожекции на филми на социална тематика и с образователна цел
Свободна библиотека
Свободен пазар
Безплатен кооператив за размяна на услуги
Хранителен кооператив
Автономен работнически синдикат
Веган-кухня
Занимания с деца
Безплатен интернет
Безплатни уроци по английски език, компютри, китара и др.
Йога
Курсове по „Нoрбеков“

Етикети: ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

4 коментара

  1. Pingback: Бриги

  2. Pingback: Евгений

  3. Pingback: Християна

    • Pingback: Никола

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40