Турция: арести на музиканти от Grup Yorum

grup-yorum
На 23 февруари 2016г, музикантите от известната с левите си убеждения турска музикална формация Grup Yorum,  Али Араджъ и Ибрахим Гьокчек, са били арестувани на улица в Истанбул и отведени в неизвестна посока. Два дни по-късно двамата са освободени, но Ибрахим Гьокчек е арестуван отново и му е наложена постоянна мярка за  задържане. Протестите за неговото освобождаване и това други задържани, продължават.
 
 
„Членовете на Grup Yorum бяха отвлечени, а техните приятели, които се застъпиха за тях бяха задържани!
Но не знаят ли те, че Grup Yorum е народът, не могат да я спрат, не могат да я унищожат…
Да отвличат посред бял ден хора, е присъщо само за фашистките режими.
12744637_1651254938471771_8837684194953216148_n
Вчера, в обедните часове, микробусът, с който са пътували членовете на Grup Yorum Али Араджъ и Ибрахим Гьокчек, е бил спрян от цивилни полицаи в истанбулския квартал „Гаази”, като двамата са били задържани. Историята на полицията им е низ от отвличания и хора изчезнали безследно…Приятелите ни са били отвлечени от полицаите, като са били качени насила в черен микробус с регистрационни табели на град Измит . Полицаите-убийци не са се задоволили само с това, отвлекли са и репортер на информационна агенция “ETKIN”. Часове наред нямахме каквато и да е информация относно състоянието на нашите приятели. Не можахме да разберем къде са били отведени. Едва часове по-късно успяхме да разберем, че са в „Отдела за борба с тероризма” , и че репортерът е бил освободен.
Престъпленията извършени от Grup Yorum са особено тежки!
Адвокатите ни разбраха за какво са задържани Али и Ибрахим едва към полунощ…
Участие във възпоменание за Беркин Елван, състояло се на 11 Март 2015г, заедно с други интелектуалци и прочитане на протестна декларация.
Участие в пикник по случай 1 Май и изпълняване на песни от репертоара на групата…
Какви колосални престъпления нали? Но ние никак не се учудваме. Само преди дни в обвинителният акт срещу друг член на групата ни, приятелката ни Дилан, не беше ли именно нашата група обвинявана в това, че вдъхва надежда на народа. Да, ето именно от тази надежда се страхува властта на ПСР (Партия на справедливостта и развитието, партията на Ердоган бел.ред.). И още как! Защото надеждата означава съпротива, надежата означава сила, надеждата означава вяра, надеждата вдъхва увереност в победата. ПСР се страхува от това народът да бъде обнадежден, да вярва…
Страхува се от това народът да вярва в социализма, в революцията, от това да вярва в себе си, от това да се обедини и да стане по-силен, страхува се от това, народът да е обнадежден от мисълта за своята победа… Именно тази надежда вдъхва Yorum с песните си, народът ни си тръгва с нови надежди и с кураж от концертите ни. За това ги нападат, забраняват. Никога няма да се предадем, няма да се откажем да пеем песните си.
Полицията, която счупи лакътя на Али, няма да успее да осъществи своята цел.
10325301_515803528592781_1435639073260664980_n
Преди ни спукаха тъпанчетата на ушите, мачкаха пръстите ни, чупиха ги… Само преди месец на концерта в Измир счупиха пръста на Ибрахим. Но какво стана? Замлъкнаха ли песните, вдъхващи надежда на народа? Не, не можаха да ги заглушат. Дори напротив, слушателите ни още повече се застъпиха за нас, умножиха се многократно. Не забравяйте, тези песни не ще заглъхнат като чупите и мачкате… Защото ние пеем нашите песни, чрез борбата, чрез сърцата си. Ако не Али, учениците му ще свирят на кавала, на флейтата… Ако не Ибрахим, неговите ученици ще свирят на бас китарата. Учениците му ще започнат да говорят по концертите, по площадите. Казахме ви, че членовете, доброволците на Grup Yorum, в четирите краища на Анадола, в гетата на Европа, не ще свършат. Това семе веднъж е посято в сърцето на народа. Каквото и да правят напразно е!..
Нямат търпимост дори към тези, които се застъпват за музикантите!
Ние сме революционери, ние продължаваме да вдъхваме живот на най-добрите ценности на народа. Докато приятелите ни са в ареста, трябваше ли ние да стоим със скръстени ръце? Взехме тамбурите си в ръце, и се отправихме право към „Отдела за борба с тероризма“. И тук полицията ни нападна жестоко, задържани бяха трима наши членове – Султан Гьокчек, Дилян Пойраз и Зафер Йозгюр Гюлтекин, ученикът  Хамза Полат също беше задържан. По-късно, нашата сестра Фатма Кърлангъч, откликнала на призива ни и дошла пред ОБТ, също бе задържана. А каква бе тяхната вина? Казват ни да си стоим и да си мълчим. Казват ни, ние можем да отвлечем, да приберем най-близките ви хора, но вие си стойте и кротувайте… Ние не сме толкова неблагодарни, няма и да бъдем. Все още не сме привикнали дотолкова с вашия фашизъм. Ние от народа си научихме тази култура, културата на солидарността… За да продължат да живеят те, ако трябва и ние ще бъдем задържани. Така и стана. Приятелите ни, които отидоха пред ОБТ, които пяха песни и стояха тук, бяха жестоко нападнати и задържани, оковани с белезници, бяха оставени с часове под дъжда.
Днес ще бъдат изправени пред съда!
Днес, нашите приятели ще бъдат отведени в съдебната палата. От адвокатите научихме, че Али и Ибрахим ще бъдат отведени в съдебната палата на район Газиосман Паша, а Султан, Дилан, Йозгюр и Хамза ще бъдат отведени в тази в квартал Чаалаян. Ние ще ги чакаме в 11 часа. В 11:00 часа очакваме всички наши слушатели и журналистите в съдебните палати в Газиосман Паша и Чаалаян. Ще очакваме приятелите си надежда. Имаме надежда, защото сме прави, а тези, които са срещу нас не са; имаме надежда, защото тези, които са извън закона са те, властта, ние защитаваме демокрацията; имаме надежда, защото фашизмът ще бъде победен; ние ще победим, защото не се предадохме, няма и да се предадем!
Али Араджъ, Ибрахим Гьокчек, Султан Гьокчек, Зафер Йозгюр Гюлтекин, Дилян Пойраз, ученикът ни Хамза Полат и слушателката ни Фатма Кърлангъч да бъдат незабавно освободени!
Grup Yorum е народът не може да бъде заглушена!
Песните не ще замлъкнат, хòрата не ще спрат!
Проклет Да е Фашизмът, Да Живее Борбата ни!“
GRUP YORUM
23.02.2016

Адрес на статията
Етикети: , , , ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

Един коментар

  1. Pingback: Kurtulus

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40