Окупирана гръцка фабрика започва производство под работнически контрол

Окупирай, съпротивлявай се, произвеждай!

„Виждаме това като единственото бъдеще за борбата на работниците.“

Макис Анагносту, говорител на съюза на работниците

Вторник, 12 февруари 2013 година, е първият официален ден от производството във фабриката Viomichaniki Metalleutiki (Vio.Me), под работнически контрол, в Солун, Гърция. Това означава, че работата се организира без шефове и йерархия, а планирането се прави с пряко демократични събрания на работниците. Те обявиха край на неравното разпределение на ресурсите и ще имат равни и справедливи възнаграждения. Фабрика произвежда строителни материали, и те са заявили, че планират да се насочат към производството на стоки, които не са вредни за околната среда.

При безработица достигаща 30%, работниците от фабрика „Vio.Me“, изтощени от големи приказки, обещания и повече данъци, не получавали заплати от май 2011 г., с решение на Oбщото събрание на съюза, заявяват своята решимост да не станат жертва на безработицата, а вместо това, да вземат фабриката под свой контрол.  Идва времето на работническия контрол на Viomichaniki Metalleutiki.

Работниците във „Vio.Me“ спират да получават пари през май на 2011 г., а впоследствие собствениците и мениджърите изоставят фабриката. След серия от събрания, работниците решават, че заедно ще управляват завода. Оттогава, те окупират и защитават фабриката и машините, необходими за производството. Те продължават да достигнат до други работници и общности в цяла Гърция, получавайки огромна подкрепа. Солидарността и подкрепата на всички тези групи, общности и личности, имат важен принос за оцеляването на работниците и техните семейства.

Работническата окупация и контрол не са нещо ново. От 2001 г. насам, има близо 300 предприятия, осигуряващи работа, които се управляват демократично от работниците в Аржентина, вариращи от здравни клиники, вестници, училища, фабрики, печатници и хотел. Опитът е показал, че работниците заедно могат не само да управляват работното си място, но могат и да го подобрят. Примерът на Аржентина се е разпространил на територията на Северна и Южна Америка, а сега в Европа и САЩ. В Чикаго, работниците на New World Windows започнаха производство под работнически контрол след години на борби с бившите собственици и шефове. И сега в Гърция, работниците отново показват, че пътят е само един – работнически контрол и пряко-демократично самоуправление.

„Ние призоваваме всички работници, безработните и всички онези, които са засегнати от кризата, да вземат пример от работниците на „Vio.Me“ и да ги подкрепят в усилията им да приложат на практика убеждението, че работниците могат да работят без шефове!

С възстановянето на дадената фабрика, основен въпрос е финансирането. Съюзът на работниците има бизнес план, който е устойчив, но ще отнеме време, за да потръгне. Тези първи месеци са решаващи. Финансова помощ може да направи всеки.

viome

Пряка финансова подкрепа може да бъде изпратена на Работническия съюз на „Vio.Me“ в Солун, чрез Международния сайт за солидарност: viome.org

Въпроси могат да бъдат изпращани на: protbiometal@gmail.com

Подписано от:

солунска инициатива „Солидарност“, Брендън Мартин (Работнически свят), Дарио Азелини и Марина Ситрин

Превел за информационен сайт „Безлого“:

Инферно

Адрес на статията
Етикети: , , , ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

10 коментара

 1. Да не забравите да ни държите в течение с развитието на тази новина като фалира предприятието.

 2. Да те „фалират “ анадолските манафи, дирник съдран. Едно хубаво нещо стана в тази Гърция за толкоз време и веднага се намери капацитет който да вещае фалити. Нека фалира, но те поне ще се опитат а ние лапаме мухите и чакаме и си втълпяваме, че властта и бизнеса ще станат по-отстъпчиви просто ей така, щот сме Европа !
  Сега обаче, ще видим дали ще обявят за този феномен по БТВ-то.

 3. Дано да успеят.Според мен единствения вариант да не стане това е външна намеса.

 4. Първа продукция беше произведена под работнически контрол в Окупираната фабрика:
  http://www.viome.org/2013/02/the-machines-of-self-management-have.html

 5. Всяко зараждане на комунистически строй изглежда на наивните много справедливо и розово, но после става страшно …

 6. Кратък филм за Окупираната фабрика:

  BIO.ME. They cannot! We can! from Reinform NL on Vimeo.

Trackback / Pingback

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*